Den 18 juli 2024 trädde EUs nya ekodesignförordning i kraft och markerade en viktig övergång mot mer hållbara produkter på den europeiska marknaden. Denna förordning ersätter successivt de tidigare direktiven från 2009 och inför strängare miljökrav på ett bredare sortiment av produkter.
Viktiga förändringar
- Den nya förordningen täcker nu nästan alla produkter som säljs inom EU, med undantag för några få produktkategorier som livsmedel, läkemedel och veterinärmedicinska produkter. Tidigare var fokus enbart på energirelaterade produkter.
- Alla produkter kommer att få ett digitalt produktpass som ska innehålla information om bland annat råmaterial, tillverkningsprocesser och miljöpåverkan, vilket ska underlätta för konsumenter att göra miljömedvetna val.
- Det läggs större vikt vid produkters hållbarhet, reparerbarhet och återvinningsbarhet för att förlänga deras livscykel och minska avfall.
- Nya skärpta regler hanterar produktföråldring och kassering av osålda varor, vilket inkluderar restriktioner för hur dessa får hanteras.
Tidplan
Den första arbetsplanen för ESPR för ett antal prioriterade produktgrupper förväntas vara klar i april 2025. Deadlines och övergångsperioder för ekodesignåtgärder förväntas specificeras i delegerade akter, med de första förväntade omkring 2026 för vissa textilier och stål. Med en övergångsperiod på 18 månader bör kraven träda i kraft omkring 2027/2028.
Vad innebär detta för företag?
Om ditt företag marknadsför produkter inom EU är det viktigt att börja utvärdera påverkan av ESPR och hålla sig informerad om dess genomförande. Detta är särskilt viktigt för företag som arbetar med prioriterade produkter som textilier och stål.
Det kan även vara bra att bekanta sig med den nya definitionen för hälso- och miljöfarliga ämnen. För första gången introduceras en definition av ”ämnen som kan inge betänkligheter” (substances of concern), som har en bredare innebörd än de tidigare SVHC-kriterierna (Substances of Very High Concern). Kategorin omfattar exempelvis ämnen som orsakar kronisk toxicitet för vattenmiljön, är farliga för ozonskiktet, eller orsakar specifik organtoxicitet, samt ämnen som negativt påverkar återanvändning och återvinning av material.
Åtgärder för företag
Hållbar produktdesign: Företag behöver prioritera design av produkter som är mer hållbara, reparerbara och återvinningsbara. Det innebär att tänka om kring val av material, tillverkningsprocesser och produktens hela livscykel.
Ökad transparens och efterlevnad: Företag behöver förbättra sin transparens genom att tydligt märka produkter och ge detaljerad information om deras miljöpåverkan. Att följa de nya reglerna kräver bättre kontroll över produkters efterlevnad.
Samarbete genom hela leverantörskedjan: Företag behöver samarbeta genom alla led i leverantörskedjan för att säkerställa att produkten uppfyller hållbarhetskraven och utveckla hållbara lösningar tillsammans med branschpartners.
Genom att ta dessa steg kan ditt företag ligga i framkant av hållbarhetsutvecklingen och säkerställa att det är redo för de nya kraven som ställs av EUs ekodesignförordning.
Läs mer här:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32024R1781&qid=1719580391746