19 dec 2023

47% av billiga elprylar bryter mot lagen

Nästan hälften av hemelektroniken på den svenska marknaden innehåller så stor mängd farliga ämnen att de inte får säljas inom EU. Detta beror främst på att många företag inte känner till vilka lagkrav som gäller. Allt enligt en rapport från Kemikalieinspektionen.

EU:s nya klimatkrav för import (CBAM): Allvarliga konsekvenser för företag som inte agerar. Är ditt företag redo?

EUs nya gränsjusteringsmekanism, CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), är en viktig del i unionens strävan att minska koldioxidutsläpp och säkerställa rättvis konkurrens mellan inhemska och importerade varor. Dessa krav gäller alla som importerar CBAM-varor, oavsett om det rör sig om företag eller privatpersoner. Importen omfattar all införsel till EU, inklusive varor som beställts online.

CBAM påverkar alla företag som importerar följande varor:

  • Järn- och stålprodukter, samt varor tillverkade av dessa material, som rördelar, profiler och skruvar
  • Aluminium och aluminiumvaror
  • Gödselmedel (undantag finns)
  • Cementprodukter (undantag finns)
  • Kemikalier (för närvarande endast vätgas)
  • Elektrisk energi

Det pågår redan diskussioner om att inkludera ytterligare varukategorier, som till exempel plast. Vissa undantag finns, till exempel varor med KN-nummer som inte är förtecknade i CBAM-förordningen och införsel av varor till ett värde under 150 EUR.

Men vad innebär detta egentligen för ert företag och hur efterlever ni kraven?

Övergångsperioden: Förberedelse för framtiden

EU beslutade att införa CBAM i maj 2023, med målet att tillämpa en extra koldioxidavgift på importvaror som inte redan har betalat för sina utsläpp vid tillverkningen. Under den pågående övergångsperioden, som sträcker sig från 2024 till 2025, samlar EU in utsläppsdata från importörer för att fastställa de slutliga tullavgifterna som införs år 2026.

Vid början av 2024 var svenska företag som importerar CBAM-varor skyldiga att rapportera klimatdata för import som skedde under sista kvartalet 2023. Detta krävdes även om detaljerad information inte fanns tillgänglig, då schablonvärden kunde användas. Men från och med 1 juli i år har reglerna skärpts.

Tuffare regler från sommaren 2024

Sedan sommaren måste importörer nu rapportera faktiska utsläppssiffror för all import som sker under tredje kvartalet 2024. Sista datum för att lämna in denna rapportering är den 31 oktober. Det kan vara bra att känna till att direkta tullombud inte kan hantera inrapporteringen enligt CBAM-reglerna, även om de vanligtvis sköter allt administrativt arbete med tulldeklarationer.

För att undvika problem är det viktigt att redan innan köp och import säkerställa att ni får tillgång till nödvändiga klimatdata från leverantören eller tillverkaren, i enlighet med CBAM-reglerna. Om en tillverkare utanför EU vägrar att dela med sig av sin utsläppsdata, krävs det att importören kan visa att de har gjort allt i sin makt för att få tillgång till denna information. Detta är ett tydligt tecken på att EU strävar efter ökad transparens och ansvarstagande.

Vad innebär detta för framtiden?

Inför 2026 måste alla importörer av CBAM-varor ansöka om ett importgodkännande. Detta tillstånd är avgörande för att kunna fortsätta importera varorna till EU. Utan ett godkännande kan importvarorna stoppas i tullen, och företagen riskerar att stå för betydande kostnader, oavsett om varorna lagras, förstörs eller skickas tillbaka.

Naturvårdsverket, som är ansvarigt för att bevilja importgodkännanden, kommer att genomföra en noggrann granskning av företagets ekonomi och efterlevnad av CBAM-reglerna. Företag som bryter mot EU-regler eller varit inblandade i ekonomisk brottslighet kommer att sorteras bort, vilket ytterligare understryker vikten av att följa reglerna.

Hur Chemity kan hjälpa till

På Chemity arbetar vi med att integrera CBAM-hantering i vårt system, vilket kommer att erbjuda företag en effektiv och användarvänlig lösning för att säkerställa efterlevnad av de nya kraven innan inköp görs. Vår lösning kommer att göra det enkelt för er att identifiera vilka av era produkter som kommer att omfattas av CBAM-lagstiftningen och att samla in den nödvändiga klimatdatan från era leverantörer. Systemet kommer att ge er en realtidsöversikt över efterlevnaden för era produkter och underlätta rapporteringen av relevant information till Naturvårdsverket genom en smidig system-till-system-lösning. Detta kommer att minimera risken för problem vid tullen och stärka er konkurrenskraft på marknaden.

Sammanfattning

CBAM innebär nya utmaningar för företag som importerar varor till EU, men med rätt förberedelser kan dessa utmaningar hanteras. Ett viktigt steg är att säkerställa att ni får all nödvändig information från leverantören eller tillverkaren enligt CBAM-reglerna innan ni köper och importerar varorna. Genom att hålla sig uppdaterad med regelverket och använda verktyg som Chemitys kommande CBAM-hantering, kan företag säkerställa att de uppfyller EU:s krav och fortsätter att konkurrera på den europeiska marknaden.

 

Läs mer här:

https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/cbam/

https://taxation-customs.ec.europa.eu/carbon-border-adjustment-mechanism_en#guidance

Den 18 juli trädde den nya ekodesignförordningen i kraft. Har du koll på vad detta innebär för ditt företag?

Den 18 juli 2024 trädde EUs nya ekodesignförordning i kraft och markerade en viktig övergång mot mer hållbara produkter på den europeiska marknaden. Denna förordning ersätter successivt de tidigare direktiven från 2009 och inför strängare miljökrav på ett bredare sortiment av produkter.

Viktiga förändringar

  1. Den nya förordningen täcker nu nästan alla produkter som säljs inom EU, med undantag för några få produktkategorier som livsmedel, läkemedel och veterinärmedicinska produkter. Tidigare var fokus enbart på energirelaterade produkter.
  2. Alla produkter kommer att få ett digitalt produktpass som ska innehålla information om bland annat råmaterial, tillverkningsprocesser och miljöpåverkan, vilket ska underlätta för konsumenter att göra miljömedvetna val.
  3. Det läggs större vikt vid produkters hållbarhet, reparerbarhet och återvinningsbarhet för att förlänga deras livscykel och minska avfall.
  4. Nya skärpta regler hanterar produktföråldring och kassering av osålda varor, vilket inkluderar restriktioner för hur dessa får hanteras.

Tidplan

Den första arbetsplanen för ESPR för ett antal prioriterade produktgrupper förväntas vara klar i april 2025. Deadlines och övergångsperioder för ekodesignåtgärder förväntas specificeras i delegerade akter, med de första förväntade omkring 2026 för vissa textilier och stål. Med en övergångsperiod på 18 månader bör kraven träda i kraft omkring 2027/2028.

Vad innebär detta för företag?

Om ditt företag marknadsför produkter inom EU är det viktigt att börja utvärdera påverkan av ESPR och hålla sig informerad om dess genomförande. Detta är särskilt viktigt för företag som arbetar med prioriterade produkter som textilier och stål.

Det kan även vara bra att bekanta sig med den nya definitionen för hälso- och miljöfarliga ämnen. För första gången introduceras en definition av ”ämnen som kan inge betänkligheter” (substances of concern), som har en bredare innebörd än de tidigare SVHC-kriterierna (Substances of Very High Concern). Kategorin omfattar exempelvis ämnen som orsakar kronisk toxicitet för vattenmiljön, är farliga för ozonskiktet, eller orsakar specifik organtoxicitet, samt ämnen som negativt påverkar återanvändning och återvinning av material.

Åtgärder för företag

Hållbar produktdesign: Företag behöver prioritera design av produkter som är mer hållbara, reparerbara och återvinningsbara. Det innebär att tänka om kring val av material, tillverkningsprocesser och produktens hela livscykel.

Ökad transparens och efterlevnad: Företag behöver förbättra sin transparens genom att tydligt märka produkter och ge detaljerad information om deras miljöpåverkan. Att följa de nya reglerna kräver bättre kontroll över produkters efterlevnad.

Samarbete genom hela leverantörskedjan: Företag behöver samarbeta genom alla led i leverantörskedjan för att säkerställa att produkten uppfyller hållbarhetskraven och utveckla hållbara lösningar tillsammans med branschpartners.

Genom att ta dessa steg kan ditt företag ligga i framkant av hållbarhetsutvecklingen och säkerställa att det är redo för de nya kraven som ställs av EUs ekodesignförordning.

 

Läs mer här: 

https://commission.europa.eu/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/sustainable-products/ecodesign-sustainable-products-regulation_en?prefLang=sv

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32024R1781&qid=1719580391746

 

 

Chemity håller webinar med Recipo om kemikalieskatten och regelverk för elektronik

Idag höll vår VD Camilla ett webinar i samarbete med Recipo, där vi fokuserade på produktlagkrav med särskild fokus på kemikalieskatten.

Under webinaret diskuterade vi hur man kan säkerställa efterlevnad av relevanta regelverk för elektronik och samtidigt förenkla hanteringen av kemikalieskatten, vilket kan leda till kostnadsbesparingar.

Webinaret täckte följande ämnen:

  • De utmaningar som elektronikbranschen står inför när det gäller produktlagkrav
  • Vilka lagar och övriga krav som gäller för elektriska och elektroniska produkter
  • Kommande förändringar i regelverket
  • Risker vid bristande efterlevnad samt möjligheter för dem som uppfyller kraven
  • Djupgående information om kemikalieskatten
  • Lösningar för att underlätta arbetet med efterlevnad
  • Hur Chemity och Recipo kan erbjuda stöd

Du kan se hela webinaret här: Recipo (vastmanland.tv)

Chemity har vunnit SKAPA-priset för Västmanlands län!

Det är med stor stolthet och glädje vi meddelar att vi på Chemity har blivit tilldelade SKAPA-priset för Västmanlands län. Med denna seger kommer vi att representera länet i den nationella finalen i Gyllene Salen i Stadshuset i Stockholm senare i år.

SKAPA-priset, instiftat till minne av Alfred Nobel 1985, är Sveriges mest prestigefyllda innovationspris. Det drivs av framstående organisationer som Stockholmsmässan, Svenska Uppfinnareföreningen, Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Denna utmärkelse är ett erkännande av vårt hårda arbete, engagemang och det nytänkande vi står för. Att representera Västmanland på en nationell nivå är en enorm ära som vi bär med stolthet.

Ett stort tack till alla som har stöttat, trott på och jobbat tillsammans med oss. Nu ser vi fram emot finalen den 9 november i Stockholms stadshus!

Besök www.stiftelsenskapa.se för mer information om priset.

Tack SKAPA och Region Västmanland för detta erkännande! Vi ses i Stockholm!

Kommissionen vidtar strikta åtgärder mot mikroplaster

Den här veckan antog EU-kommissionen nya regler som begränsar användningen av avsiktligt tillsatta mikroplaster i produkter under EU:s kemikalielagstiftning, REACH. Genom dessa regler siktar man på att förhindra ett utsläpp av uppskattningsvis en halv miljon ton mikroplaster till miljön. De nya reglerna innebär ett förbud mot försäljning av ren mikroplast samt produkter som avsiktligt innehåller mikroplaster som kan frigöras vid användning. För vissa situationer, när väl motiverat, kommer undantag och övergångsperioder att införas för att ge berörda aktörer tid att anpassa sig.

Den nya restriktionen använder en bred definition av mikroplaster – den täcker in alla syntetiska polymerpartiklar under fem millimeter som är organiska, olösliga och resistenta mot nedbrytning. Målsättningen är att avsevärt minska utsläppen av mikroplaster från en rad produkter. Några exempel på vanliga produkter som omfattas av restriktionen är:

·      Granulerat fyllmaterial i konstgjorda gräsmattor, vilket är den primära källan till avsiktliga mikroplaster i miljön.

·      Kosmetikaprodukter där mikroplaster används i flera funktioner, såsom exfoliering (mikrokulor) eller för att uppnå en viss textur, doft, eller färg.

·      Andra exempel inkluderar tvättmedel, sköljmedel, glitter, gödselmedel, växtskyddsmedel, leksaker, läkemedel och medicintekniska instrument.

Produkter som endast används inom industrin eller som inte frigör mikroplaster vid användning kommer att vara undantagna från förbudet. Tillverkarna av dessa produkter måste dock tillhandahålla tydliga instruktioner för användning och vid destruktion för att effektivt minimera eventuella mikroplastutsläpp. De nya kraven börjar gälla 20 dagar efter offentliggörandet och först ut är ett förbud mot löst glitter och lösa mikropärlor som framförallt finns i smink.

Länk till de nya lagkraven:

https://single-market-economy.ec.europa.eu/publications/commission-regulation-eu-amending-reach-regulation-regards-synthetic-polymer-microparticles_en

Chemity pratar hållbarhet

Den här veckan fick vi på Chemity möjlighet att prata hållbahet med Almi Företagspartner i Mälardalens styrelse. Så roligt att få berätta om vår resa och varför hållbarhet är en central del av vår verksamhet.

Chemity pitchade på Åre Business Forum

I april 2023 blev vi utvalda, av över 100 företag, att medverka i Almis pitch-tävling på Åre Business Forum där vi fick möjlighet att presentera Chemity. Ett fantastiskt event med bra föreläsningar, intressanta diskussioner och duktiga entreprenörer!

Stort tack till Almi för allt stöd och för att ni gav oss möjligheten att presentera vårt bolag.

Chemity pitchar på Åre Business Forum

Vi är glada att kunna meddela att Chemity i hård konkurrens har blivit utvalda att presentera på Almi Pitch i samband med Åre Business Forum den 19-21 april!

På Almi Pitch medverkar investerare, beslutsfattare och entreprenörer från hela landet och vi på Chemity har blivit utvalda bland över 100 bolag att få den exklusiva möjligheten att pitcha vårt bolag.

Chemity medverkade på Duvnästet 2023

Chemity medverkade på Duvnästet i Västerås den 15 ferbruari. Duvnästet är som Draknästet fast tvärtom; där får istället investerarna börja med att pitcha för inbjudna företag och därefter har företagen möjlighet till speed dating med respektive investerare.

Vi på Chemity fick en exklusiv inbjudan till Duvnästet och fick möjligheten att pitcha vår affärsidé till investerarna. En väldigt roligt och uppskattat event som anordnades av Almi och Nordea.

 

Kostnadsfritt frukostwebbinarium om Taxonomin

Byggvarubedömningen bjuder in till ett kostnadsfritt frukostwebbinarium där Camilla Sjöstedt, Co-Efficient, och Anna Vikström, Byggvarubedömningen, informerar om de delar av Taxonomin som berör byggsektorn med fokus på material och kemikalier och Byggvarubedömningens arbete med att införa Taxonomin i deras system.

Datum: 28 mars

Plats: Online – Teams

Tid: 8.30-9.30

Pris: Kostnadsfritt

Ni anmäler er på Byggvarubedömningens hemsida:

Byggvarubedömningen – 28/3 Webbinarium EU:s Taxonomiförordning (byggvarubedomningen.se)

Äntligen får hormonstörande- och miljögiftsegenskaper kriterier i CLP-förordningen.

Den 19 december 2022 beslutade EU-kommissionen om en ändring i CLP-förordningen ((EC) nr 1272/2008) som reglerar klassificering och märkning av kemiska ämnen. Ändringen innebär att det, efter beslut i Parlamentet och rådet, antas nya EU-gemensamma faroklasser för ämnen som är hormonstörande, bioackumulerande, persistenta eller mobila. De nya klasserna börjar tillämpas stegvis med start från år 2025.

Erfarenheter och vetenskaplig information som har erhållits genom införandet av REACH-förordningen ((EG) nr 1907/2006) visar ett behov att införa nya faroklasser för ämnen som har hormonstörande egenskaper och ämnen medmiljögiftsegenskaper.  Dessa ämnen har persistenta, bioackumulerande och toxiska egenskaper (PBT) och mycket persistenta, mycket bioackumulerande egenskaper (vPvB). Dessutom ska också ämnen som sannolikt har allvarliga effekter på miljön på grund av sina långlivade, rörliga och giftiga (PMT) och mycket långlivade, mycket rörliga (vPvM) egenskaper ingå. Detta är av stor vikt för att kunna hantera det stora och växande problemet med alla perflourerade ämnen vilka är mobila men där kunskaper om giftighet ofta saknas.

De nya faroklasserna är en del av EU:s kemikaliestrategi för hållbarhet som planeras inom ramen för EU:s gröna giv eller Green deal för att uppnå miljömålet om en nollutsläppsvision för en giftfri miljö.  De antagna faroklasserna är en del av ett EU-initiativ, vilket innebär att de är kompletterande angivelser till FN:s GHS-faroklasser (i form av EUH-faroangivelser). Detta har också varit en kritik mot förslaget där EU länge strävat efter en global harmonisering. Men där behoven av dessa nya klasser är mer skriande.

Faroklassen för hormonstörande ämnen delas upp två grupper; en för hormonstörningar hos människor och en för hormonstörningar i miljön. Grupperna delas därefter upp i två kategorier: Kategori 1 – Orsakar hormonstörningar och Kategori 2 – Misstänkt orsaka hormonstörningar. Totalt antas fyra faroangivelser för hormonstörande ämnen, se fullständig lista över EUH-fraser nedan. Utöver detta antas fyra nya faroklasser för PBT-ämnen, vPvB-ämnen, PMT-ämnen och vPvM-ämnen, se fullständig lista över EUH-fraser nedan.

Kemiska blandningar som innehåller ett hormonstörande ämne ska klassas som Kategori 1 om det innehåller ett hormonstörande ämne ≥ 0.1 % och Kategori 2 om det innehåller ett hormonstörande ämne (Kategori 2) ≥ 1 %. För kemiska blandningar som innehåller ämnen som klassas som PBT/PMT och/eller vPvB/vPvM ska blandningen klassas om åtminstone ett ämne som uppfyller klassificeringen ingår i en koncentration om ≥ 0.1 %.

Företag ska ta fram säkerhetsdatablad för kemiska produkter som innehåller ≥ 0.1 % av ett hormonstörande ämne med Kategori 2, eller kemiska produkter som innehåller ett PBT/PMT/vPvB/vPvM i koncentration ≥ 0.1 %.

Företag ska klassificera och märka kemiska ämnen inom 24 månader och kemiska blandningar inom 36 månader från det datum då ändringen träder ikraft. Det finns övergångsbestämmelser för produkter som redan har placerats på marknaden.

Nya faroklasser i CLP

Hormonstörande ämnen:

Hormonstörande ämnen hos människor

Kategori 1 (ED HH 1); EUH 380: Kan orsaka hormonstörningar hos människor

Kategori 2 (ED HH 2); EUH 381: Misstänks orsaka hormonstörningar hos människor

Hormonstörande ämnen i miljön

Kategori 1 (ED ENV 1); EUH 430: Kan orsaka hormonstörningar i miljön

Kategori 2 (ED ENV 2); EUH 431: Misstänks orsaka hormonstörningar i miljön

PBT/vPvB:

PBT: EUH 440: Ackumuleras i miljön och i levande organismer, inbegripet människor.

vPvB: EUH 441: Ackumuleras kraftigt i miljön och i levande organismer, inbegripet människor.

PMT/vPvM:

PMT: EUH 450: Långlivat ämne som kan förorena vattenkällor

vPvM: EUH 451: Mycket långlivat ämne som kan förorena vattenkällor

Källa:

CLP Delegated Act (europa.eu)

Chemity får finansiering från Vinnova!

Chemity får finansiering från Vinnova på 300 000 kr.

Projektet avser en förstudie för att utreda de nya produktrelaterade hållbarhetskraven som planeras inom EU och att undersöka hur Hamlet på bästa sätt bör utvecklas för att även kunna omfatta de nya kraven. Utredningen avser främst de nya hållbarhetskriterierna enligt EUs nya Taxonomi för miljömålen ”farliga ämnen” och ”cirkulärekonomi” som börjar gälla vid årsskiftet 2023, samt det nya digitala produktpasset. Men inom ramen för litteraturstudien kommer vi även göra en bredare sökning för att kartlägga samtliga planerade lagkrav som kan rymmas inom ramen för Hamlet.

Projektet kommer att löpa på fram till i mars 2023. 

Boka en demo

Vi berättar och visar hur systemet fungerar på
30 minuter. Om du vill kan vi testköra en av 
dina produkter LIVE i systemet.

Låter intressant. Kontakta mig gärna!